Historia

Videootit ry on Porissa vuonna 1989 perustettu videoalan järjestö, joka toimi vuoteen 2010 asti nimellä Porin Videootit ry. Järjestön toiminta-ajatuksena on ollut edistää videokulttuuria, tehdä kuvallista viestintää sekä sisällöllisesti että teknisesti tutummaksi, järjestää sekä väline että teoreettista koulutusta videon tekemisen ja mediapedagogiikan puolelta, tukea nuoria videontekijöitä, järjestää videontekijöille kohtaamispaikka - oma festivaali sekä levittää nuorten tekijöiden töitä eteenpäin.


Porin Videootit ry syntyi videopajaliikkeen rinnalle toimimaan Porin Videopajan yhteydessä. Vuonna 1990 se otti järjestääkseen Minun Elokuvani festivaalin. Yhteistyökumppanina Minun Elokuvaani järjestäessä oli Mediametka (entinen ETKK). Videootit organisoi Porissa lapsille ja nuorille useita erilaisia elokuvakursseja ja leirejä sekä näyttelyitä ja työpajoja vuosien. Myös aikuisia perehdytettiin elokuvan ja elokuvakasvatuksen maailmaan.

Porin Videootit ry:llä on alusta asti ollut erittäin hyvät kansainväliset suhteet. Järjestö organisoi erilaisia festivaalimatkoja ja vierailuita tutustumaan eri maissa oleviin mediakouluihin tai vastaavien organisaatioiden toimintaan. Festivaalivuosina yhteistyötä ja kulttuurivaihtoa oli mm. Valenciassa, Espanjassa Cinema Joven ja Saksassa, Hannoverissa järjestetyn up-and-coming Film Festivaalin kanssa. 2000 -luvulle siirryttäessä Videootit on ollut yhteistyökumppanina tai järjestämässä myös työpajatoimintaa useissa eri maissa (mm. Jordania, Tunisia, Kiina, Bangladesh).

Videootit ry on toiminut yhteistyössä erilaisten Suomessa toimivien elokuva- ja kulttuurialan järjestöjen kanssa. Organisaation on järjestänyt ennakkoluulottomasti poikkitaiteellisia tapahtumia, missä kuva-, performancetaiteilijat, elokuvantekijät ja muusikot ovat kohdanneet. Järjestö on saanut tunnustusta työstään. Vuonna 1992 Porin Videootit ry sai sekä Risto Jarva Seuran tunnustuspalkinnon sekä Turun ja Porin läänin kulttuuripalkinnon työstään nuorisokulttuurin hyväksi.

Vuonna 2010 järjestö muutti toimintansa Tampereelle. Nimi lyheni. Paikkakunnan nimi jäi pois ja virallisesti nimi muuttui ytimekkäästi Videootit ry:ksi.